Duizeligheid
We onderscheiden drie vormen van duizeligheid:
Duizeligheid is de term die we gebruiken voor evenwichtsklachten. Duizeligheid geeft u een gevoel van draaierigheid, licht in het hoofd of bewegingsonzekerheid. Evenwichtsklachten kunnen veel onzekerheid geven en erg beperkend zijn in het dagelijks leven.
Bewegingsonzekerheid
Een onvast gevoel in de benen bij bewegen. Bij zitten of liggen treedt dit gevoel niet op. Hierbij spelen vaak meerdere factoren een rol zoals slecht zien, zwakte of bijwerkingen van medicijnen.
Draaiduizeligheid
U hebt het gevoel dat de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rondtolt. U kunt daarbij last hebben van angst, transpireren, misselijkheid en braken. Of klachten hebben zoals minder horen, oorsuizen of hoofdpijn. In dat geval ligt de afwijking vaak in de evenwichtsorganen.
Een licht gevoel in het hoofd
Een gevoel van flauwvallen kan meerdere oorzaken hebben zoals spanningen, vermoeidheid, bloedarmoede, een lage bloeddruk of bloedsuikerspiegel of bepaalde medicijnen.
Onderzoek en Diagnose
Daarnaast zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen dat bestaat uit beoordeling van de oogbewegingen, houding en evenwicht. Het kan zijn dat de fysiotherapeut op basis van haar bevindingen u terug zal sturen met een begeleidende brief naar huisarts voor verder onderzoek.
Behandeling
Afhankelijk van de oorzaak van uw evenwichtsklachten zijn de volgende behandelingen mogelijk:
- Repositiemanoeuvres: Bij BPPD (benigne paroxysmale positiedraaiduizeligheid) kan de fysiotherapeut een manoeuvre uitvoeren waarbij hij uw lichaam op een bepaalde manier draait om zo de losliggende ‘steentjes’ terug te brengen naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze oorspronkelijk vandaan komen.
- Vestibulaire revalidatie: waarbij er ene traject gestart wordt met oefeningen om het evenwichtsprobleem aan te pakken.
- Bij hyperventilatie kunnen specifieke ademhalingsoefeningen helpen.
Voor meer informatie en/of behandeling kunt u contact opnemen met:
Selina den Otter, Specialist vestibulaire revalidatie – selina@fysiotherapievlaardingen.nl
Fasciatherapie
Fascia zijn bindweefselvliezen die als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel met elkaar verbindt. Deze verbindingen zijn flexibel en verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel.
Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel ten gevolge van een blessure, operatie of bestraling. De fascie komt dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking of zelfs benauwdheid.
Met behulp van fascia-technieken worden de verklevingen van het bindweefsel losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfesysteem.
Deze behandelmethode is uitermate geschikt voor borstkankerpatiënten die klachten hebben van lymfoedeem, pijn en/of stijfheid in de schouder, arm, nek en rug. Met name de gevolgen van littekenvorming en de fibrosering na radiotherapie kunnen hiermee goed worden behandeld.
Zij gebruikt deze fascia-technieken daarom meestal als onderdeel van oedeemtherapie en littekenbehandeling
Voor meer informatie en/of behandeling kunt u contact opnemen met:
Miethé Lipman – miethe@fysiotherapievlaardingen.nl
Selina den Otter, Master Oncologiefysiotherapeut – selina@fysiotherapievlaardingen.nl
Behandeling van slaapproblemen
Heeft u problemen met slapen? U bent de enige niet! Wel 32% van de Nederlanders tussen 18 en 70 jaar slaapt niet goed, 10% heeft een echt slaapprobleem. Op pijnstillers na zijn slaapmiddelen de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland. En de laatste jaren groeit het aantal mensen dat slecht slaapt, ook op jongere leeftijd. En slecht slapen is een killer voor mensen hun gezondheid. Ondanks nieuw wetenschappelijk onderzoek en meer inzicht in slapen en slaapproblemen, bestaat er veel onbekendheid en misverstanden bij mensen over slapen; en over het aanpakken van een slaapprobleem. Wilt u weten hoe u op natuurlijke wijze beter kunt gaan slapen? Dan is er deze nieuwe aanpak van uw slaapprobleem.
SLAPEN
Ieder mens en dier heeft slaap nodig. Sterker nog, net als eten, drinken en bewegen, is slapen van levensbelang. Als je niet slaapt, ga je dood. Om gezond en vitaal te blijven heeft een volwassen mens 7-9 u slaap per dag nodig. Slechts 2% van de mensen kan met minder toe. Er zijn ochtendmensen en avondmensen wat betreft gaan slapen en weer opstaan. Het doel van slapen is om ons lichaam en ons brein te laten herstellen van de uren dat we wakker zijn en onze dingen doen. Onze slaap is in paar soorten slaap te verdelen; de belangrijkste daarvan zijn de diepe slaap en de REM-slaap. Onze diepe slaap vind hoofdzakelijk in de eerste 4 slaapuren plaats en heeft vooral lichamelijk herstel tot doel; onze REM-slaap welke hoofdzakelijk in de 2e 4 uur plaats vindt is voor mentaal/psychisch herstel. Dan krimpen de hersencellen enigszins en worden ze door het hersenvocht schoongemaakt. Dit is nodig om mentaal en fysiek goed te functioneren.
SLAAPPROBLEMEN
We spreken van een slaapprobleem als iemand meer dan 3 weken:
• langer dan 30 min nodig heeft om in slaap te vallen,
• langer dan 30 min gedurende de slaap wakker is,
• uiterst vroeg wakker wordt en niet meer kan slapen,
• moe, brak en/of futloos wakker wordt,
• niet verfrist wakker wordt.
Veel voorkomende oorzaken zijn:
• stress
• drukke leefstijl
• weinig ontspanning
• weinig beweging
• verkeerde opvattingen mbt slaap en slaapproblemen
• ziekte en/of (chronische)pijn
Gevolgen zijn o.a.:
• concentratieproblemen
• irritatie & frustratie gevoelens
• besluiteloosheid
• vermoeidheid
• moeite met motoriek
• lagere weerstand tegen ziekte
AANPAK OM SLAAP TE VERBETEREN
Onder leiding van slaap-wetenschappers en –deskundigen is een programma ontwikkeld om beter te kunnen gaan slapen. De nieuwste wetenschappelijke inzichten m.b.t. het functioneren van ons brein en onze slaap zijn hierin verwerkt en toegepast.
In dit programma, dat uw slaapfysiotherapeut samen met u doet, komen onderstaande onderdelen aan bod:
• het in beeld brengen van uw persoonlijke slaapprobleem en de specifieke oorzaak(en) daarvan.
• het opstellen van een persoonlijk behandelplan, wat in grote lijnen zal bestaan uit:
• uitleg en informatie m.b.t. het functioneren van slaap, ons brein en ons lichaam
• verbetering van slaapomstandigheden en gunstige slaapvoorwaarden
• leren ontspannen, bijv d.m.v. mindfulness-oefeningen
• stressreductie
• het uit de wereld helpen van misverstanden over slaap en slaaphulpen.
Wilt u weer natuurlijk kunnen slapen, maak dan een afspraak met de slaaptherapeut om te kijken wat de oorzaak is van uw slaapprobleem en samen een plan te maken.
Zodat u weer goed en natuurlijk kan gaan slapen.
De behandeling van uw slaapprobleem valt onder de reguliere vergoeding van fysiotherapie van uw zorgverzekeraar.
Shockwave
Shockwave therapie is een moderne en erg doeltreffende behandelmethode. De term ‘shockwave’ verwijst naar geluidsimpulsen met veel energie, die zich als golven in de diepte kunnen verplaatsen. De energie-afgifte in het behandelgebied verbeterd de stofwisseling en de bloedcirculatie. Hierdoor worden lichaamseigen herstelmechanismen van het lichaam gestimuleerd. Shockwavetherapie wordt vooral succesvol ingezet voor de behandeling van spier/peesweefsel en peesaanhechtingen. Met Extracorporeal shockwave therapie (ESWT) kan, in tegenstelling tot conventionele behandelmethodes, de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong bestreden worden.
HOE ZIET EEN SHOCKWAVE BEHANDELING ERUIT?
Na een gesprek en lichamelijk onderzoek wordt de diagnose gesteld. In overleg met u wordt een behandelplan gemaakt. Als shockwave therapie hierbij geïndiceerd is wordt het pijngebied via een behandelkop blootgesteld aan korte shockwave impulsen. De shockwave behandeling duurt kort, zo’n 5-10 minuten per sessie. De behandelingen hebben een een tussenpauze van 7-10 dagen. De behandeling bestaat nooit alleen uit shockwave therapie maar ook uit oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen!
VOORDELEN
• Hoog percentage therapiesucces
• Zeer weinig behandelingen nodig voor realisatie van de behandeldoelen
• Vrijwel geen neveneffecten
• Maakt geneesmiddelen en/of chirurgie overbodig
• Behandeling van de lokale stoornis in plaats van symptoombestrijding
• Pijnvermindering en mobiliteitswinst al na een paar dagen
GOED TE BEHANDELEN AANDOENINGEN
• Chronische schouderpijn met beperkte beweeglijkheid/peesverkalkingen
• Hielpijn (hielspoor)
• Chronische pijn aan de Achillespees (achillodynie)
• Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
• Pijn net onder de knieschijf (infrapatellaire tendopathie)
• Periostitis/shin-splints
• Slijmbeursontsteking heup (bursitis trochanterica)
• Andere vormen van tendinitis
Sportblessures
Sportblessures komen in onze huidige maatschappij steeds vaker voor.
Diagnostiek en behandeling vereisen vaak specifieke kennis zowel van de sport zelf als ook van de bij deze sport voorkomende blessures.
In de herstelfase is het van groot belang dat er een goede opbouw is van de sportbelasting. Sportspecifieke fysiotherapeutische begeleiding kan hierbij van grote waarde zijn. Ook preventieve maatregelen, het voorkomen van blessures vallen onder de taak van de sportfysiotherapeut.
Natuurlijk moet u in geval van een acute sportblessure ook snel terecht kunnen voor een eerste beoordeling.
Voor meer informatie en/of behandeling kunt u contact opnemen met:
Jaap Hordijk – jaap@fysiotherapievlaardingen.nl
Nawien Jaggi – Nawien@fysiotherapievlaardingen.nl
6 Domeinen Model
Het schiet weer eens in uw rug. Nekpijn die steeds terug blijft komen. Na een dag werken bent u helemaal ‘op’, terwijl u voornamelijk alleen maar achter uw computer hebt gezeten. U heeft geen puf om naar buiten te gaan en te bewegen. U krijgt allerlei kwaaltjes en weet niet hoe u hier van af kan komen.
Naast fysiotherapie, oedeemtherapeut en meer cursussen/opleidingen die Miethe heeft gevolgd is ze steeds meer op zoek naar een structurele en blijvende oplossing voor de klachten die mensen ervaren.
Ze heeft de 6 domeinen opleiding afgerond. Dit is een praktische opleiding met heel veel wetenschappelijke onderbouwing. De opleiding gaat uit van een set point, een staat van het lichaam waar alle domeinen in balans zijn of kloppen. De domeinen zijn slaap, voeding, beweging, ademhaling, immuunsysteem en stress. Onderling hebben deze domeinen invloed op elkaar. Denk hierbij aan een nacht slecht slapen en de dag erna veel zin hebben in meer en calorierijk voedsel, hier zie je de link tussen slaap en voeding.
ALS UW SETPOINT KLOPT, HEEFT U:
• een gezond lichaam met voldoende energie
• een lichaam zonder gehaast gevoel of nek-hoofdpijn
• een lichaam zonder klachten in een stressvolle situatie
• een lichaam dat diep slaapt en uitgerust wakker wordt
• weinig kans op kwaaltjes of ziektes op de langere termijn
• een lichaam dat dagelijks in beweging is en zich fit voelt
• een lichaam zonder darmklachten
• Het is dus belangrijk om tijdens een intake niet alleen als fysiotherapeutisch te kijken, maar ook als 6-domeinen specialist. We maken gebruik van een vragenlijst waar we in kaart brengen welke domeinen er dominant zijn bij u.
• Zo kunnen we naast de fysiotherapeutische visie ook een extra dimensie toevoegen om een probleem nog meer structureel aan te pakken.
Voeding – de brand- en bouwstoffen voor het lichaam.
Beweging – stilstand is achteruitgang, en
Ademhaling – de eerste levensbehoefte.
Slaap – tijd voor herstel.
Darmen – de basis van het immuunsysteem.
Stress – een aanslag op het hele lichaam
Via deze link kunt u de vragenlijst te vinden.