Oncologische Fysiotherapie

Oncologische Fysiotherapie

Door betere behandelingen hebben mensen met kanker tegenwoordig een grotere kans op genezing dan vroeger.
Toch blijft kanker een ingrijpende ziekte die ons leven fors overhoop kan halen. Veel mensen hebben na de behandeling tegen kanker moeite hun leven weer op te pakken. Ze zijn bijvoorbeeld vermoeid, hun conditie is achteruitgegaan of ze hebben last van angst en somberheid. Daarnaast zijn er vaak klachten van het bewegingsapparaat en/of van een verstoorde vochtafvoer na een operatieve ingreep.

Een voorbeeld hiervan is een operatie i.v.m. borstkanker: na de ingreep kunnen er problemen ontstaan in de schoudergordel en wervelkolom; de beweging met de arm is pijnlijk, het litteken beperkt de beweging, niet zelden gevolgd door hinderlijke spierspanning en stijfheid de nek/schouderregio. Als er tijdens de operatie ook lymfeklieren zijn weggenomen, zal in veel gevallen de arm dikker worden omdat er vocht wordt vastgehouden( lymfe-oedeem).

De behandeling is afhankelijk van de individuele situatie en van de hulpvraag.  
Een combinatie van fysiotherapeutische ondersteuning en/of manuele lymfdrainage (bij lymfoedeem), waarbij desgewenst ook nog in groepsverband of individueel aan de conditie kan worden gewerkt, behoort tot onze mogelijkheden en wordt vaak als een goede hulp ervaren in een moeilijke situatie.

Ook wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat oefenen en trainen wezenlijk bijdraagt aan herstel en of behoud van mensen met kanker. Binnen onze praktijk is voldoende kennis, ervaring en motivatie aanwezig om u zo goed mogelijk bij te staan. Zowel in de praktijk of aan huis als het niet mogelijk is om naar de praktijk te komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Selina den Otter, Master Oncologiefysiotherapeut – selina@fysiotherapievlaardingen.nl

of Miethé Lipman – miethe@fysiotherapievlaardingen.nl