Bekken Fysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten.
Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.
Bekkenfysiotherapie kan ingezet worden bij klachten als:

• ongewild verlies van urine en/of ontlasting, incontinentie;
• niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
• moeizaam kwijt kunnen van ontlasting/obstipatie;
• de hinderlijke gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder of  darmen;
• pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
• pijn bij gemeenschap indien de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
• bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling

Wat is bekkenfysiotherapie?

Dysfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort te werken’. Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren(coördinatie) of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op de seksuele functies, kan een en ander leiden tot verschillende klachten.  Dat kan betekenen:

• moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
• een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
• een gevoel van verzakking
• moeite met uitplassen en/of ontlasten
• pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen
• bekkenpijn
• pijn bij vrijen
• erectiestoornissen

Zwangerschaps gerelateerde Bekkenpijn

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken. Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt ! Soms echter veroorzaakt deze klachten. Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal). Je kunt wanneer dit  soort klachten zich openbaren, al een aantal dingen zelf doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.  Wanneer er ernstige klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekken(bodem)klachten, de bekkenfysiotherapeut!
Voor meer informatie en/of behandeling kunt u contact opnemen met:

Jolanda Hoogenraad , Master Bekkenfysiotherapeute – jolanda@fysiotherapievlaardingen.nl
Miethé Lipman (behandeld zwangerschaps gerelateerde bekkenklachten zowel tijdens als na de zwangerschap volgens het concept van het Spine & Joint Centrum) – miethe@fysiotherapievlaardingen.nl