Reuma
Wat is reuma?
Reuma bestaat niet uit ‘alleen maar’ één soort, maar uit meer dan wel honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen, kapsels of het bindweefsel. Reuma in het algemeen staat vaak voor stijfheid, pijn en “verdikkingen” aan spieren en gewrichten.
Je staat er niet bij stil maar reuma is één van de meest voorkomende volksziekten. Zeker 3 miljoen Nederlanders hebben reuma, waarvan 1,4 miljoen een chronische (langer dan 6 maanden) vorm hebben.
Het woord ‘Reuma’ is afkomstig uit het Grieks. Reuma betekent ’stroom’ of ‘ziekteverwekkende vloeistof’.
De herkomst van de naam zegt dus niet veel over de ziekte zelf, maar maakt wel duidelijk dat ook de Grieken deze aandoening al kenden.
Reuma kan in drie categorieën ingedeeld worden:
1. Ontstekingsreuma: Vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten. Reumatoide arthritis, Bechterew, sclerodermie en ziekte van Sjogren zijn hier bekende voorbeelden van.
2. Arthrose: De meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Hierbij worden de kraakbeenoppervlakken van de gewrichten aangetast.
3. Weke-delenreuma: Vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. Bijvoorbeeld fibromyalgie, tendinitis- en bursitisklachten.
De fysiotherapeutische behandeling
Jarenlang kregen patiënten met reuma het advies om rustig aan te doen. Uit angst voor extra schade aan de gewrichten en een toename van de ontstekingsactiviteit werd langdurige intensieve oefentherapie ontraden. Door de komst van nieuwe medicijnen is er in de behandeling van reuma veel veranderd. Juist in combinatie met oefentherapie zijn er goede resultaten. Door regelmatig te bewegen en oefeningen te doen worden gewrichten soepel gehouden, spieren sterker gemaakt en kan de conditie worden verbeterd. Zo kunnen beperkingen als gevolg van een reumatische aandoening voorkomen of zoveel mogelijk worden verminderd.
Na een eerste intakegesprek wordt samen met de reumapatiënt een behandelschema opgesteld op basis van wensen en mogelijkheden. Wij begeleiden hem/haar deskundig in het verbeteren van spierkracht, lenigheid, evenwicht, conditie en handelingen en vaardigheden uit het dagelijks leven.
Reuma Netwerk Fysiotherapie Rotterdam e.o (RNFR)
Door de intensieve samenwerking van verschillende disciplines in dit regionale netwerk en de goede bijscholingen worden mensen met een reumatische aandoening zo optimaal mogelijk fysiotherapeutisch begeleid. In onze praktijk zijn Jolanda Hoogenraad en Jaap Hordijk jarenlang als deelnemer verbonden geweest aan het RFNR. Mede daardoor is voldoende kennis en ervaring binnen de praktijk aanwezig voor deze specifieke doelgroep.De behandeling is in principe altijd individueel, maar daarnaast kan er desgewenst ook actief in groepsverband worden geoefend.Er bestaat een goede afstemming en samenwerking met de reumatologen in deze regio.